Give It Dub invites Osiris Music

Het is zaterdag, 28 september, het is weer zover. Mijn trommelvliezen trillen bijna nog harder dan de vloeren van poppodium Doornroosje in Nijmegen. Het is weer tijd voor Give It Dub! Deze keer hebben de organisators gekozen om een label night te organiseren. Osiris Music, het label van dubstepkoningen Kryptic Minds heeft deze avond de grote zaal gedomineerd met diepe bassen, mysterieuze synths en creatieve 140-bpm beats die de zaal gaan slopen.

Ik zal deze recensie schrijven over het spektakel in de grote zaal. Dit was zo kneiterlomp dat ik niet veel te vinden was in de kleine zaal.

Om 23.00 gaan de deuren open. Op dit moment ben ik nog in het centrum van Nijmegen, omdat BeeVee de avond, zoals gewoonlijk, zal openen. Dit is ongeveer de tiende editie van Give It Dub die ik bezoek, dus de zin om zijn setje bij te wonen ontbreekt.

Wanneer Kaiju om kwart voor één net een kwartiertje aan het draaien is, gooi ik de deuren van de grote zaal open. Meteen is het een spektakel, de bassen zijn al gigantisch diep en de zaal begint al goed vol te lopen. MC Toast (de MC van Rinse.fm) viel meteen op. Eindelijk een fatsoenlijke MC in plaats van MC Brown Sugar die niet meer doet dan vragen of Nijmegen nog wakker is en het geluid van wolvengehuil nabootsen. De man speelt veel van zijn eigen nummers, naast nummers van vrienden als Biome en Icicle. De beats deden af en toe denken aan een Afrikaanse stam die mysterieuze ritmes maakt op zelfgemaakte percussie-instrumenten. Hij mixte het geheel prima aan elkaar en heb geen foutje kunnen opmerken. Terecht dat de man in zijn scene een grote speler aan het worden is!

Luister op mijn Soundcloud naar een mix van deze held. Hij bevat puur eigen producties en bewijst met deze mix dat producen en DJ’en hem in het bloed zit.

https://soundcloud.com/kaijudub/kaiju-flowdan-toast-rinse-fm

Sleeper neemt de avond van hem over. Deze heer neemt handig het spel van Kaiju in eigen handen. Hij gooit net wat hardere tracks, maar het diepe, minimalistische dubstepgeluid waarvoor de harde kern van Give It Dub komt blijft domineren. De zaal is in trance wanneer deze man met weinig geluid een climax opbouwt die je oren van je hoofd af laat schudden.

De zaal is ondertussen stampvol. Iedereen begint in het ritme te komen en er word overal gedanst, de sfeer is geweldig. Sleeper speelt hierop in door de opbouw maar even weg te laten en banger naar banger te gooien. Ook deze badman bewijst een waardig lid te zijn van de Osiris Music familie door zijn fantastische technieken en geweldige trackkeuze, big up!

Kryptic Minds komt tevoorschijn en neemt de al vertrouwde plaats achter de draaitafels in. Ik heb ze al een keer eerder gezien deze maand op Lockdown Festival in Amsterdam. Hier was ik een beetje verbaasd door de hoeveelheid techno in de set. Wanneer ze beginnen te draaien hoop ik dat dit nu niet het geval is. Give It Dub is daar gewoon niet het feestje voor. Gelukkig hebben ze dit zelf ook al geanticipeerd en ze draaien lekkere, lompe basslijntjes en de vaagste doch harde beats. Hier en daar gooien ze nog wat gekke techno, wat de set toch wat diversiteit meegeeft. Als ik me niet vergis hoor ik op een gegeven moment zelfs wat halftime drum ’n bass. Ik ben blij verrast wanneer ik dat hoor, daar liggen de roots van deze dubstepkoningen namelijk.

Aan het eind van de set kijk ik eens goed om me heen en zie ik dat de zaal al aardig leeg is gelopen. Het Give It Dub publiek heeft het wel gezien. Gelukkig ben ik het niet met ze eens, want dan had ik me toch een killerset gemist van Kryptic Minds, en dan heb ik nog niets gezegd over de zieke eindbaas die nog op moet komen.

Amit komt op en begint met het gooien van tracks. Nou is hij nog niet zo lang bekend als dubstep artiest, maar hij heeft zijn plaats in het wereldje duidelijk al gevonden. Het resterende publiek reageert goed op zijn tracks, maar wacht toch op de drum ’n bass die beloofd is voor het eind van de avond. Daar is Amit dan ook groot mee geworden.

Gelukkig laat hij hier niet zo lang op wachten. Hij begint met wat halftime drum ’n bass, iets waar de meeste Give It Dub-fans best wel kunnen waarderen. Nu de kleine zaal gesloten is loopt de zaal toch wel wat voller en de sfeer zit er nog prima in.

Amit wisselt de genres prima af, en vertoont weinig fouten bij het overstappen van genres. Deze man heeft kennis van timing en is een meester in mixen. De laatste 20 minuten waren bijna non-stop drum ’n bass en ik durf te zeggen dat Amit niet onderdeed aan een koning als Icicle.

Conclusie: Ik ben vol lof over deze avond, en dat is niet bij elke Give It Dub. Het was een goede stap om Osiris Music uit te nodigen. Niet het hele publiek was het hier mee eens, veel regionale jongeren komen de laatste tijd een keer kijken of Give It Dub iets voor hen is, maar dan waren ze bij deze avond toch echt aan het verkeerde adres. Het is niet de meest makkelijke avond om in het dubstepgenre te stappen, maar voor doorgewinterde luisteraars een genot voor het oor.

De timetable was ook goed vormgegeven, een mooie opbouw van status binnen het label. Amit als afsluiter was vanzelfsprekend de beste keuze die ze hadden kunnen maken, drum ’n bass na een avondje dubstep doet het eigenlijk altijd wel goed!

Ik heb genoten en ga de volgende editie zeker weer bijwonen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s